Alexandra Palla-Papavlu
May 17, 20211 min read
130
01/
PN-III-P1-1.2-PCCDI-2017-0172
02/
2 - Tehnologia informatiei si a comunicatiilor, spatiu si securitate
03/
01-03.2018 - 30.04.2021
04/
4.953.800 lei
Proiectul TESTES urmareste patru tematici independente, fiecare dintre acestea contribuind pe termen lung la realizarea priorităților stabilite in Strategia de Cercetare, Dezvoltare, Inovare 2014-2020, TIC, Spatiu si Securitate, si anume:
D1. Demonstrarea si validarea unei matrici de senzori chemorezistivi pe baza de nanomateriale (nanotuburi de carbon si grafene verticale functionalizate) pentru detectia de compusi volatili explozivi (militari si artizanali).
D2. Demonstrarea si validarea unui senzor cu unde acustice de suprafata (SAW) cu nanofire si filme poroase pentru detectia de materii explozive.
D3. Dezvoltarea unui dispozitiv tip senzor de presiune mobil ce se bazeaza pe o structura ceramica piezoelectrica ecologica sau o heterostructura compus ceramic-polimer pentru monitorizarea variatiilor de presiune datorate unei explozii.
D4. Dezvoltarea tehnologica a unei clase noi de membrane active a detectorilor de gaze sub forma unor straturi subtiri de trioxid de wolfram dopat cu fier si trioxid de wolfram depus in structura WO3/MnO2.
Aceste tematici corespund realizarii de senzori si matrici de senzori cu performante exceptionale, sensibilitate si selectivitate excelente, capabile sa realizeze detectia explozivilor de interes. Prin aceasta, urmarim consolidarea capacitatii nationale de a realiza, in totalitate in Romania, platforme portabile si ieftine de detectie de compusi volatile explozivi pentru aplicatii in securitatea societala. De fapt, aceasta este o motivatie strategica pentru noi si o caracteristica importanta a acestui proiect, deoarece sistemele pentru detectie de explozivili sunt importante nu doar pentru monitorizare in aeroporturi, ci si pentru siguranta oamenilor si a locurilor publice.
Coordonator proiect complex
INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU FIZICA LASERILOR, PLASMEI SI RADIATIEI
Director proiect:
Dr. Alexandra Palla-Papavlu
Dr. Maria Dinescu
UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCURESTI
Responsabil partener 1: Prof. Dr. Stefan Voicu
INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU SECURITATE MINIERA SI PROTECTIE ANTIEXPLIZIVA
Responsabil partener 2:
Dr. Ing. Artur Gaman
UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA
Responsabil partener 3: Conf. Dr. Mariana Osiac